انواع آموزش حسابداری
حسابداری بهره گیری از شیوه ها و فرآیند هایی است که توسط آن معاملات مالی ثبت، نظارت، تحلیل و مدیریت میشود. حسابداران حرفه ای نقش بسیار کلیدی در عملکرد مالی و کارایی سازمان ها و افرادی دارند که برای آنها کار می کنند. حسابداران مسئول تمامی امور مالی کلیدی، از جمله تجزیه و تحلیل درآمد، مدیریت سود و زیان، بدهی ها، اعتبارات و تمامی هزینه های تجاری شرکت ها می باشند. حسابداران علاوه بر حصول اطمینان از این که کسب و کار با تمام تعهدات مالیاتی همخوانی دارد، مستقیماً در کاهش هزینه ها، به حداکثر رساندن درآمد و تقویت سود آوری شرکت مشارکت می کنند.
آموزش حسابداری و استفاده از تکنیک ها و ابزار های به روز برای انجام فرآیند های مالی شرکت می تواند در توانایی حسابداران شرکت نقش بسزایی ایفا نماید. آموزش حسابداری کاربردی موضوعی است که حتی شرکت ها برای حسابداران با تجربه و متخصص خود را هم نباید فراموش کنند.
آموزش حسابداری کاربردی به افراد کمک میکند تا بتوانند از این زبان تجاری به خوبی استفاده نمایند و به عنوان هستهی اصلی مالی شرکت وظایف خود را به خوبی و با دقت انجام دهند. اما آموزش حسابداری شامل مقوله های مختلفی می باشد و در واقع دارای قسمت های مختلف میباشد. آموزش حسابداری کاربردی موقعی معنا پیدا میکند که شرکت ها و افراد بتوانند از تخصص و دانش حسابداری بصورت تخصصی استفاده نمایند و در هر حوزه از افراد آموزش حسابداری دیدهی خبرهی خود استفاده نمایند.
حسابداری حرفه ای گسترده و پویا است و به طور مداوم خود را با نیاز های خاص و متفاوت کاربران سازگار میکند. در سال های اخیر حسابداری دیگر از آن حالت کلی قبلی خارج شده و بصورتهای مختلف خود را با نیاز های شرکت ها و جامعه هم سو کرده است. آموزش حسابداری کاربردی هم به همین مقوله پرداخته و آموزش حسابداری را در قالب های جداگانه و بصورت مجزا مد نظر قرار داده و توسط شرکت ها و نهاد های مختلف این آموزش ها به کارکنان مالی و یا دانشجویان مختلف ارائه میشود.
از جمله انواع آموزش حسابداری بازار کار میتوان به آموزش حسابداری مقدماتی، آموزش حسابداری مالی، آموزش حسابداری مدیریتی، آموزش حسابداری دولتی، آموزش حسابداری مالیاتی، آموزش حسابداری قانونی و قضایی، آموزش حسابداری پیمانکاری، آموزش حسابداری اجتماعی، آموزش حسابداری بازار کار، آموزش حسابداری صنعتی و... اشاره نمود.
در زیر به توضیحات مختصری دربارهی هر کدام از انواع آموزش حسابداری، خواهیم پرداخت.
· آموزش حسابداری مقدماتی
در آموزش حسابداری مقدماتی کار آموز با فرآیند حسابداری آشنا می شود و با انواع اطلاعات مالی و صورت وضعیت های مالی و نحوهی استفاده از نرم افزار های مالی آشنا میشود. کار آموز دورهی آموزش حسابداری مقدماتی معمولاً با اصول اولیهی حسابداری آشنایی کافی ندارد و به دنبال ایجاد زمینه های حسابداری و شناخت این حوزه می باشد.
· آموزش حسابداری مالی
حسابداری مالی جمع آوری اطلاعات مالی شرکت و یا مؤسسات مختلف برای استفاده از این اطلاعات در تصمیم گیری های مالی شرکت و هزینه های جاری شرکت میباشد. بیانیهی مالی شرکت منعکس کنندهی عملکرد گذشته و موقعیت فعلی سازمان بر اساس مجموعه ای از استانداردها و دستور العملها میباشد. به طور کل این استانداردها را GAAP مینامند که شامل استاندارد های حسابداری، قرارداد های حسابداری، قوانین و مقررات حسابداری و... میباشد.
آموزش حسابداری کاربردی مالی به دنبال مهارت آفرینی برای آموزش دیدگان خود برای انجام هر چه بهتر فرآیندهای مالی و ارائهی صورت وضعیت های مالی شرکت با استفاده از بهترین و پیشرفته ترین نرم افزار های حسابداری و تکنیک های روز میباشد.
· آموزش حسابداری مدیریتی
هدف از آموزش حسابداری مدیریتی، ارائهی آموزش حسابداری کاربردی در زمینهی تهیه اطلاعات درجه یک و دست اول برای سطوح بالای مدیریتی می باشد؛ به نحوی که مدیران بتوانند با استفاده از این اطلاعات برای آیندهی شرکت تصمیم گیری نمایند. اطلاعاتی که تهیه میشود باید بسیار تاثیر گذار و کاربردی باشد تا بتواند چیزی فراتر از اهداف استراتژیک و کلی سازمان را مد نظر قرار دهد.
آموزش حسابداری کاربردی مدیریتی در واقع افراد را آماده میکند تا بتوانند با استفاده از بودجهها و پیش بینیها یک شرکت را قادر نمایند که برای آیندهاش برنامه ریزی نماید. اطلاعات و محتوایی که در این گزارشات تهیه میشود دقیقاً بر اساس خواست مدیران میباشد.
آموزش حسابداری مالی را میتوان در دورهی آموزش حسابداری مدیریتی نیز دید. زیرا میتوان گفت حسابداری مالی زیر مجموعهی حسابداری مدیریتی می باشد.
· آموزش حسابداری دولتی
در آموزش حسابداری دولتی که به عنوان حسابداری فدرال هم معروف هست، کارآموز بیشتر با اطلاعات حسابداری مورد استفاده در بخش های عمومی آشنا میشود. آموزش حسابداری دولتی کمی با آموزش حسابداری مالی متفاوت است. تفاوت اصلی این دو حسابداری وجود اهداف و برنامههای مختلف در بخش های خصوصی و دولتی می باشد. حسابداری دولتی تضمین میکند که موقعیت مالی و عملکرد مالی مؤسسات دولتی و عمومی با بودجهی برنامه ریزی شده تناسب دارد؛ چرا که محدودیت مالی اغلب نگرانی اساسی دولت هاست.
در واقع در آموزش حسابداری کاربردی دولتی به کارآموز نحوهی تقسیم بودجه و برنامه ریزی بودجه و استفاده از نرمافزارهای حسابداری پر کاربرد در حسابداری دولتی آموزش داده میشود.
حسابداری مالیات به حسابداری امور مربوط به مالیات شرکت ها اشاره دارد. در دورهی آموزش حسابداری کاربردی مالیاتی کارآموز با قوانین مالیاتی آشنا میشود و به خوبی با نحوهی تهیهی صورت های مالی برای استفادههای مختلف آشنا میشود. حسابداران مالیاتی اطلاعات مالیاتی را از حسابداران مالی دریافت میکنند و اقدام به تنظیم صورت های مالیاتی شرکت میکنند. سپس از این اطلاعات متخصصین مالیاتی شرکت برای ارزیابی تقاضای مالیاتی و اهداف برنامه ریزی مالی شرکت استفاده می نمایند.
· آموزش حسابداری قانونی و قضایی
یک حسابداری قضایی به استفاده از حسابداری، حسابرسی و روش های تحقیق در موارد دادرسی و قضایی آشنا میشود. حسابداران قضایی به عنوان شاهد در دادگاههای قانونی در منزاعات و اختلافات مالی حضور به هم می رسانند و اقدام به ارزیابی موارد مختلف و صحه گذاری و برآورد های مختلف میکنند. دادرسیهای رایجی که در آموزش حسابداری قضایی کارآموز فرا میگیرد عبارتند از مطالبات بیمه، ادعاهای آسیب های مالی شخصی، تقلب های مالی احتمالی، بی توجهی حرفهای در امور مالی و...
· آموزش حسابداری پیمانکاری
در آموزش حسابداری پیمانکاری کار آموزان می آموزند که از یک سیستم نرم افزار حسابداری چگونه پیشرفت مالی یک پروژه را از طریق گزارشات مالی محاسبه نمایند. حسابداری پیمانکاری یکی از حیاتی ترین اجزای مدیریت پروژه است. با آموزش حسابداری پیمانکاری در واقع کار آموز با یکی از شاخه های تخصصی حسابداری مدیریت آشنا میشود که تمرکز آن بر تضمین موفقیت مالی پروژه های شرکتی مانند راه اندازی یک محصول جدید می باشد. آموزش حسابداری پیمانکاری باعث میشود فرد به توانایی نائل شود که بتواند از این حسابداری به عنوان منبع سود رقابتی در کسب و کار استفاده نماید که بخصوص برای پروژههای ساختمانی بسیار کارآمد می باشد.
· آموزش حسابداری اجتماعی
آموزش حسابداری اجتماعی را آموزش حسابرسی مسئولیت اجتماعی پایدار هم میشناسند. کارآموز دورهی آموزش حسابداری اجتماعی به مهارت ایجاد گزارشات برای فعالیت های محیط زیستی و محیط اجتماعی نائل میشود. حسابداری اجتماعی عمدتاً به صورت گزارشهای زیست محیطی و اجتماعی به همراه گزارش سالانهی شرکتهای مرتبط ارائه میشود. آموزش حسابداری اجتماعی هنوز خیلی جدید است و جایگاه خود را در شرکتها به خوبی پیدا نکرده است ولی میتواند آیندهی بسیار خوبی برای کارآموزان به همراه داشته باشد.
· آموزش حسابداری بازار کار
در جامعهی امروز استفاده از حسابداری حتی در بنگاهها و مغازه های کوچک سطح شهر هم به شدت مورد نیاز میباشد. از این رو در آموزش حسابداری بازار کار تمرکز کارآموز بر شناخت حیطه های حسابداری پر کاربرد در مشاغل اجتماعی و کسبه های جزء میباشد. در دورهی آموزش حسابداری بازار کار کارآموز با نحوهی حسابداری با نرم افزار های حسابداری پر کاربرد برای مشاغل خرد و حرفهای، تهیه و تنظیم دفاتر قانونی، صورت های مالی و مالیاتی و انواع گزارشات مالی در این نوع کسب و کارها آشنا میشود. در واقع هدف از ارائهی دورهی آموزش حسابداری بازار کار، آموزش افرادی توانا برای ادارهی امور حسابداری مشاغل اجتماعی میباشد.
· آموزش حسابداری صنعتی
در دورهی آموزش حسابداری صنعتی به کارآموز نحوهی جمع آوری اطلاعات مرتبط با هزینه ها و محاسبهی بهای نهایی محصولات و خدمات یک شرکت داده میشود به نحوی که بعداً بتواند خود و یا مدیران شرکت با استفاده از تجزیه و تحلیل این گزارشات راه های تولید را با هزینه های کمتر و با کاهش هزینهی تمام شده تولید همراه نمایند.
در واقع در دورهی آموزش حسابداری صنعتی کارآموز برای خطوط تولید و بهره بردای آموزش می بیند به نحوی که بتواند با استفاده از گزارشات مالی بهترین ورودی ها را با بهترین خروجی ها با کمترین هزینه برای شرکت همراه نماید و تمرکز اصلی آموزش حسابداری صنعتی بر کاهش هزینه های تولید توسط افراد متخصص میباشد.
هرچند در جاهایی دیگر باز هم میتوان وجود تخصص های مختلف حوزهی حسابداری را مشاهده نمود ولی باید در نظر داشت که آموزش حسابداری بصورت کلی کمتر مورد نظر جامعهی امروزی میباشد. آموزش حسابداری کاربردی چیزی است که تمامی شرکتها و مؤسسات بزرگ دنیا از آن برای اهداف مختلف خود بهره میبرند و سعی میکنند کارکنان و افراد مالی خود را با آموزش حسابداری کاربردی بصورت مستمر مواجه کرده و بازخوردهای خوبی را در سازمان خود شاهد باشند.